De impact van oorlog, terreur en ontheemding op de bevolking van Irak
De Huidige Situatie in Noord-Irak: Ontheemding en Conflict
Sinds de Irakoorlog en de opmars van IS zijn miljoenen Irakezen, waaronder veel Yezidi’s, ontheemd geraakt. Lees meer over de situatie en de gevolgen voor de bevolking.
- Home
- Situatie
Gevolgen van de Crisis voor de Bevolking
De aanhoudende conflicten in Irak hebben niet alleen geleid tot massale ontheemding, maar ook tot een gebrek aan basisvoorzieningen zoals voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. Duizenden gezinnen leven nog steeds in vluchtelingenkampen zonder uitzicht op een veilige terugkeer. Daarnaast blijven velen psychologisch en fysiek getekend door het geweld dat ze hebben meegemaakt.
Ondanks internationale hulp blijft de wederopbouw van verwoeste dorpen en steden een uitdaging. Onderwijs, gezondheidszorg en economische stabiliteit zijn cruciaal om de getroffen gemeenschappen een toekomstperspectief te bieden.
De Tijdlijn
Een Tijdlijn van Conflict en Ontheemding
De recente geschiedenis van Irak wordt gekenmerkt door oorlog, terreur en massale ontheemding. Van de val van Saddam Hoessein in 2003 tot de opmars van IS in 2014 en de aanhoudende instabiliteit – miljoenen Irakezen hebben hun huizen moeten verlaten.
Deze tijdlijn biedt een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen die hebben geleid tot de huidige humanitaire crisis en toont de impact op de Yezidi-gemeenschap en andere minderheden.
IN HET KORT
De Irakoorlog duurde van 2003 tot 2011. In deze periode zijn bijna 2 miljoen Irakezen naar het buitenland gevlucht en grote groepen mensen zijn ontheemd geraakt. Ook na de beëindiging van de oorlog hebben velen hun huis moeten ontvluchten door bedreigingen van binnenlandse milities.
2003 - 2011
Irakoorlog
DE SITUATIE IN CIJFERS
Begin 2014 begon de opmars van de terreurbeweging de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). In hoog tempo namen zij verschillende Iraakse steden in. De IS-strijders dwingen de lokale bevolking zich te bekeren tot hun radicale versie van de Islam. Het extreme geweld van de IS heeft inmiddels ruim 1,8 miljoen mensen hun huis doen ontvluchten.
2014
Opmars ISIS
2003-2011
Inwoners: 32,6 miljoen
Oppervlakte: 438.317 km²
Hoofdstad: Bagdad
Conflict: 2003 – 2011
(begin 2014 – heden)
Ontheemden: 2,8 miljoen
(begin september 2014)
2003 - 2011
DE SITUATIE IN CIJFERS
NA 2011
In maart 2003 begon de internationale militaire interventie tegen het regime van Saddam Hoessein, wat leidde tot zijn val. Het geweld bleef echter aanhouden en leidde tot een burgeroorlog. Het aantal ontheemden – dat al ruim 1 miljoen bedroeg tijdens het tijdperk van Saddam Hoessein – nam drastisch toe. Met het vertrekken van de laatste Amerikaanse troepen eind 2011 werd de oorlog officieel beëindigd.
2003 - 2011
Iraq / Amerika
VLUCHTELINGEN IN SYRIË EN IRAK
De terugkeer van vluchtelingen en ontheemden kwam in de daaropvolgende jaren op gang. Ondanks het feit dat de veiligheidssituatie verbeterd was, bleef de situatie voor vele ontheemden en vluchtelingen in Irak onveilig.
Daaropvolgende jaren
SYRIË EN IRAK
OPMARS VAN DE IS
Vanwege het geweld in Syrië zijn al vele duizenden Iraakse vluchtelingen die naar Syrië waren gevlucht, na de val van het regime van Saddam Hoessein teruggekeerd naar Irak. Ook vangt Irak 223.923 duizend vluchtelingen uit Syrië op die zijn gevlucht voor de aanhoudende burgeroorlog in eigen land (cijfers | UNCHR november 2014).
November 2014
Cijfers | UNCHR
TWEE MILJOEN VLUCHTELINGEN
Begin 2014 begon de opmars van de terreurbeweging ISIS (nu IS). In de zomer van 2014 had de beweging een groot aantal Iraakse steden ingenomen en een kalifaat uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. Vele honderdduizenden Irakezen sloegen op de vlucht uit angst voor geweld, vervolging en gedwongen bekering.
Begin 2014
ISIS
Steun Ons Werk
Word Donateur
Met uw hulp kunnen we meer Yezidi’s helpen. Door donateur te worden, kunt u direct bijdragen aan de levens van de Yezidi-vluchtelingen die onze hulp het hardst nodig hebben.
